Nieuws

15 april 2022: Hannelore – Het meisje uit de sekte

Leeslicht_Hannelore_Karine_Jekel_Frank_KrakeEerder heb ik voor uitgeverij Eenvoudig Communiceren De laatste getuige van schrijver Frank Krake ‘hertaald’ in makkelijke taal. Nu heb ik datzelfde gedaan voor Hannelore – Het meisje uit de sekte. Ik heb Hannelores (waargebeurde!) verhaal vereenvoudigd, makkelijkere woorden gebruikt en héél veel geschrapt. Toch is het verhaal nog steeds hetzelfde!

10 maart 2022: Het leuke lenteboek

Moon_Het_Leuke_Lenteboek_Toverzaadjes_Karine_JekelNa Het wonderlijke winterboek en Het zonnige zomerboek, is het nu tijd voor Het leuke lenteboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar! Voor deze verhalenbundel van uitgeverij Moon schreef ik het verhaal Toverzaadjes. Opa Vroem houdt van klussen aan auto’s én van opa Bloem. Maar als opa Bloem niet meer leeft, vergeet opa Vroem zelf ook een beetje te lezen. Maar dan krijgt hij een geheimzinnige envelop met toverzaadjes voor de tuin van opa Bloem. Komt opa Vroem door de toverzaadjes weer in de lentestemming? De illustraties bij dit verhaal zijn gemaakt door Mayon Middeljans.

28 januari 2022: Longlist AMAI-award

Mijn quote Woorden wonen in je kop staat op de longlist van de AMAI-award (jaarlijkse verkiezen van het beste gedicht, het beste spoken word, de beste quote en het beste account van een dichter/quoter op Instagram). Tot 28 februari 2022 kun je stemmen voor de publieksprijs. De prijsuitreiking is op 26 maart.

AMAIaward Karine Jekel karinedicht longlist Woorden wonen in je kop Karine Jekel karinedicht gedicht quote AMAIaward

24 december 2021: Kerstgedicht

Dit jaar verstuurde ik een kerstkaart met daarop mijn gedicht Hallo volgend jaar. Natuurlijk is hij ook voor jou bedoeld! :-)Hallo volgend jaar Karine Jekel karinedicht kerstkaart 2022

24 oktober 2021: Geboortekaartje

Mijn gedicht Je bent zo mooi is op een geboortekaartje geplaatst. Zo bijzonder!Je bent zo mooi Karine Jekel karinedicht geboortekaartje

4 mei 2021: Nationale Dodenherdenking

Bij de Dodenherdenking in Houten mocht ik mijn gedicht In vrijheid vooruit voordragen. Én ik mocht bij het herdenkingsmonument een tegen onthullen met daarop een stukje van mijn gedicht.
gedicht karinedicht dodenherdenking vrijheid
gedicht karinedicht dodenherdenking vrijheid tegel herdenkingsmonument
Leeslicht_Hannelore_Karine_Jekel_Frank_Krake

29 april 2021: Gedicht Vogelvrij

Het gedicht Vogelvrij schreef ik voor het leesboek Mogen en moeten – Vrijheid van uitgeverij Delubas (onderdeel van de leesmethode Atlantis). Vogelvrij staat op het schutblad en de prachtige illustratie daarbij is gemaakt door Rachelle Meyer. Vogelvrij leesmethode Atlantis Karine Jekel karinedicht

5 maart 2021: gedichten in de Start!-krant

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren geeft de Start!krant uit: een krant in makkelijke taal. Tot aan de zomer staat daar elke maand een gedicht van mij in, geïllustreerd door Jitske Wadman.Gedicht Ik zeg niks Karine Jekel Eenvoudig Communiceren startkrant karinedicht

8 januari 2021: verhalen in de Start!-krant

Startkrant laaggeletterdheidZijn de wintermaanden niet het perfecte moment om onder een dekentje op de bank te kruipen met een boek?! Óf met een krant natuurlijk: voor de Start!-krant van Eenvoudig Communiceren schreef ik drie korte verhalen voor volwassenen in eenvoudig Nederlands: Familiebezoek, Een koude date en Omar zoekt een baan.

9 juni 2020: Het zonnige zomerboek

kinderboek voorleesboek zomer kamperenNa Het wonderlijke winterboek is het tijd voor Het zonnige zomerboek, voor kinderen van 4 tot 8 jaar! Voor deze verhalenbundel van uitgeverij Moon schreef ik het verhaal Dierengeluiden in de nacht. Wat zou jij doen als je ’s nachts rare geluiden hoort op de camping? Steffie en Fenna pakken hun zaklamp en gaan op onderzoek uit. De illustraties bij dit verhaal zijn gemaakt door ivan & ilia.

8 januari 2020: De laatste getuige

Leeslicht, Tweede Wereldoorlog, laaggeletterdheidEen nieuw boek! Ik heb De laatste getuige van schrijver Frank Krake in makkelijke taal geschreven voor uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Zo kunnen nog veel meer mensen lezen over het bijzondere leven van Wim Aloserij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is de eerste keer dat ik een boek van iemand anders ‘hertaalde’ (mooie woord, hè?). Hopelijk ga ik dit nog veel vaker doen :-)

10 december 2019: Een kerstboom van plastic of van… boom?

Uitgeverij Delubas geeft jaarlijks een kerstverhaal cadeau aan alle basisscholen, voor groep 5 t/m 8. Dit jaar mocht ik dat verhaal schrijven (hoera!). Geza Dirks maakte er prachtige kleurige tekeningen bij. Ik wens je een fijne kerst, en veel leesplezier met Een kerstboom van plastic of van… boom?
Kerstverhaal educatieve uitgeverij Delubas Een kerstboom van plastic of van boom? Karine Jekel

13 november 2019: Het wonderlijke winterboek

Het wonderlijke winterboek De muts van de kerstman Karine JekelVoor Het wonderlijke winterboek van uitgeverij Moon heb ik het verhaal De muts van de kerstman geschreven, voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Merel van Lamoen heeft dit verhaal geïllustreerd. Verder staat deze bundel vol met prachtige verhalen van andere schrijvers, over Sinterklaas, de winter, Kerst, oud & nieuw… Een heerlijk boek dus om de decembermaand mee door te brengen!

8 april 2019: De blauwe gitaar voor anderstalige kinderen van 10-12 jaar

omslag kinderboek De blauwe gitaar voor anderstaligen van Karine JekelWat ben ik blij met mijn derde boek! De blauwe gitaar: een bundel met vier korte verhalen voor anderstalige kinderen van 10-12 jaar. Elisa Zee heeft de leuke tekeningen gemaakt!

15 juli 2018: ikvindlezenleuk.nl

Karine Jekel De grote kleine kapiteinMathilde van Ikvindlezenleuk vroeg aan 62 schrijvers, illustratoren en andere boekenmensen: welk boek wil jij deze zomer lezen? Vandaag mag ik deze vraag beantwoorden. Ik wil deze zomer graag in de tuin zitten met De grote kleine kapitein. Waarom? Dat lees je op Ikvindlezenleuk!

19 februari 2018: Rover en Broertje voor € 3,95!

Rover en Broertje Karine Jekel bij BrunaBruna verkoopt vanaf vandaag een goedkope editie van Rover en Broertje voor maar € 3,95. Hopelijk gaan er nu nog véél meer kinderen genieten van de avonturen van Rover en Broertje! Het boek is te koop in de winkel en online, en alleen bij Bruna.

31 januari 2018: Dierengedichten

Ogeltje had een leuke schrijfwedstrijd voor dierengedichten. Daar heb ik natuurlijk aan meegedaan! Helaas hebben Ik kan niet vliegen en  In love niet gewonnen. Maar ze verdienen wel een plekje op mijn website! Ik hoop dat je ze leuk vindt! (als je even op de gedichtjes klikt, kun je ze beter lezen)

dierengedicaht Karine Jekel Ogeltje ratdierengedicaht Karine Jekel Ogeltje giraffe

13 december 2017: Kerstverhaal De wensslinger

Uitgeverij Delubas geeft elk jaar een kerstverhaal cadeau aan alle basisscholen, voor groep 5 t/m 8. Dit jaar aan mij de eer om het kerstverhaal te schrijven! Het is sfeervol geïllustreerd door Kayleigh Schaafsma. Alvast in de kerststemming raken? Lees dan De wensslinger. En natuurlijk: heel gezellige kerstdagen gewenst!
Kerstverhaal De wensslinger van Karine Jekel

7 december 2017: Prins ontvoerd!

Prins ontvoerd - Karine JekelHóóg tijd voor een tweede boek! En daar is ie: Prins ontvoerd! Het is een AVI-samenleesboekje op niveau E4-E6, verschenen bij Delubas. De prachtige kleurenillustraties zijn gemaakt door Jan Lieffering.

20 februari 2017: Gedichtenbundel Clavis

Behalve kinderboeken, vind ik het ook leuk om gedichten te schrijven. Voor uitgeverij Clavis deed ik mee aan een liefdesgedichtenwedstrijd. File kreeg een mooi plekje in de bundel Vederlicht. Soms is het helemaal niet zo vervelend om in de file te staan!

Karine Jekel Clavis Vederlicht File gedichtenbundel

2 december 2015: Column Leesfeest

Wil je weten waarom ik net zo dapper wil zijn als Rover en Broertje? Voor Leesfeest schreef ik een column over inspiratie, zin maken én mijn dappere rovers!

7 juni 2015: Uitreiking Hotze de Roosprijs 2015

Hotze de Roosprijs 2015 Rover en Broertje Karine JekelWat een gezellige dag was het vandaag op de Zaanse Kinderboekenmarkt! ’s Ochtends heb ik voorgelezen in de voorleestent. De rest van de dag stond ik in de kraam van de Hotze de Roosprijs, samen met de andere genomineerden. Het spannendste deel van de dag was natuurlijk de uitreiking van de Hotze de Roosprijs 2015! De eerste prijs ging naar Yakanuko van Curt Fortin en Nick van Leent. Mijn Rover en Broertje haalde een gedeelde tweede plaats, samen met Superlijm van Joany Buenen. Daar ben ik heel blij mee! Leuk dat er zo veel kinderen op mijn boek hebben gestemd. Dank jullie wel!

29 mei 2015: Interview finalisten Zaanse Kinderjury

Op de website van de Zaanse Kinderjury staat een interview met Curt Fortin, Joany Buenen en mij: de drie finalisten van de Zaanse Kinderjury. Nu nog wachten tot 7 juni. Dan wordt de winnaar van de Hotze de Roosprijs 2015 bekend gemaakt!

12 mei 2015: Rover en Broertje finalist Hotze de Roosprijs 2015

Voor de Hotze de Roosprijs 2015 hebben leerlingen van groep 6 en 7 van Zaanse basisscholen gestemd op hun favoriete boek. En… Rover en Broertje hoort bij de drie finalisten! De Hotze de Roosprijs wordt elk jaar in Zaanstad uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver. Op 7 juni is de prijsuitreiking op de Zaanse Schans. Wat zou het leuk zijn als Rover en Broertje wint… Spannend!

4 mei 2015: Boektrailer van Rover en Broertje

Ben je benieuwd naar Rover en Broertje? Of wil je alvast wat tekeningen uit het boek zien? Bekijk dan deze leuke en spannende boektrailer die Boekenfilmpjes heeft gemaakt!

22 april 2015: Kinderboekwinkeldag in de Utrechtse Kinderboekwinkel

Kinderboekwinkeldag Karine JekelVandaag was het Kinderboekwinkeldag. Schrijvers en illustratoren gingen in heel Nederland op bezoek bij kinderboekwinkels. Ik was samen met Janneke Schotveld, Annet Schaap en Anna Woltz te gast in de Utrechtse Kinderboekwinkel. Daar heb ik voorgelezen uit Rover en Broertje en de kinderen hebben zelf geoefend met roven!

25 maart 2015: Rover en Broertje als luisterboek en in braille

De meeste boeken die op de Tiplijst van de Kinderjury 2015 staan, zijn bij Superboek te krijgen voor kinderen met een leesbeperking. Bijvoorbeeld voor dyslectische kinderen of voor kinderen die niet goed kunnen zien. Rover en Broertje is er als luisterboek en ook in braille!

4 maart 2015: Start van de Kinderjury 2015

Rover en Broertje Karine Jekel KinderjuryDe Kinderjury 2015 is van start gegaan! Ik vond het vroeger altijd heel tof om te stemmen, en dat mijn eigen Rover en Broertje nu op de Tiplijst voor 6 t/m 9 jaar staat vind ik helemáál supertof. Daar ben ik behoorlijk ondersteboven van!

Je kunt vanaf nu stemmen op je favo boek uit 2014. Als je Rover en Broertje heel leuk, spannend of grappig vindt, wil je daar misschien wel op stemmen. (Dankjewel alvast!!!) Of ken je het boek nog niet, maar ben je wel nieuwsgierig en wil je het eerste hoofdstuk lezen? Stemmen en lezen kan heel makkelijk op de website van de Kinderjury.

7 februari 2015: Interview op BoekenBijlage.nl

Ik werd geïnterviewd voor BoekenBijlage. Het interview gaat over verhaaltjes en gedichtjes die ik als kind schreef, over mijn dromen en natuurlijk over Rover en Broertje.

19 januari 2015: Genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2015

Rover en Broertje is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2015! Dat is een prijs die elk jaar in Zaanstad wordt uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver. Leerlingen van groep 6 en 7 van Zaanse basisscholen mogen stemmen op het genomineerde boek dat zij het leukst vinden. In juni is de prijsuitreiking. Spannend!

9 december 2014: Tiplijst Kinderjury 2015

Vanaf 4 maart 2015 kun je weer stemmen op je favoriete boek. Ik ben er natuurlijk heel blij mee dat Rover en Broertje op de Tiplijst voor 6 t/m 9 jaar van de Kinderjury staat! Maar ik word nóg blijer als heel veel kinderen mijn boek gaan lezen. En het állerblijst word ik als die kinderen mijn boek zo leuk vinden dat ze er straks op gaan stemmen :-)

15 november 2014: Optreden in boekhandel Verkaaik

Samen met Yvonne de Vries (schrijfster van Vanillevla met wormen) trad ik op in boekhandel Verkaaik in Gouda. Rond het middaguur was de intocht van Sinterklaas, en daarna waren de kinderen welkom om te komen luisteren naar onze verhalen!
Karine Jekel leest voor uit Rover en Broertje Yvonne de Vries en Karine Jekel

8 november 2014: Boekpresentatie

Vanmiddag was Karine Jekel leest voor uit haar kinderboek Rover en Broertjede boekpresentatie van Rover en Broertje in de bibliotheek in Houten. Ik vertelde over het schrijven en uitgeven van het boek, en heb er natuurlijk uit voorgelezen! Na de presentatie heb ik heel veel boeken mogen signeren! Het was een superleuke middag met zo’n zestig bezoekers.

Karine Jekel presenteert haar kinderboek Rover en Broertje

23 oktober 2014: Rover en Broertje is KLAAR!

Rover en Broertje van Karine JekelHoera! Na hard werken is het zover: Rover en Broertje is helemaal klaar. Ik ben er superblij mee, zoals je op de foto ziet… :-)

16 oktober 2014: Inkijkexemplaar Rover en Broertje

Nieuwsgierig naar Rover en Broertje? Op de website van de uitgeverij kun je de eerste 15 pagina’s alvast lezen!

9 augustus 2014: Interview in Schrijven Magazine

Karine Jekel in Schrijven MagazineIn Schrijven Magazine nummer 4 van 2014 staat een interview met mij in de rubriek Iedereen kan schrijven.

5 augustus 2014: Cursus AVI-kinderboeken schrijven

Omdat ik graag bijleer, heb ik me aangemeld voor de cursus AVI-kinderboeken schrijven van de Schrijven Online Academie. Ik heb zin om ermee aan de slag te gaan!

22 juni 2014: Rover en Broertje in de aanbiedingsbrochure

Rover en Broertje van Karine Jekel in aanbiedingsbrochureRover en Broertje staat in de aanbiedingsbrochure van de uitgeverij. Dat is een folder die naar boekwinkels gaat, zodat de winkels weten welke (kinder)boeken er binnenkort verschijnen. Als je het boek metéén wilt hebben zodra hij er is, kun je zelfs al een exemplaar bestellen!

12 mei 2014: Omslag Rover en Broertje is klaar!

Dezomslag Rover en Broertje van Karine Jekele prachtige illustratie is gemaakt door Mark Janssen, die ook de illustraties in het boek zal maken. Vanaf oktober 2014 ligt het boek in de winkel.