Boeken

2023: Hippe heksen en toffe tovenaars

Hippe heksen en toffe tovenaars is een voorleesbundel voor kinderen van 6 jaar en ouder, geschreven door verschillende auteurs. Het eerste verhaal in de bundel is van mij: Heks zoekt tovenaar. In dit verhaal gaat heks Vajèn op date, op zoek naar de liefde.

Een bundel vol spannende en betoverende voorleesverhalen met schitterende, magische illustraties.

2023: Rover en Broertje 5: De grote roofwedstrijd

Rover en Broertje – De grote roofwedstrijd is het vijfde deel van de serie Samenleesboeken (M4-E4) over Rover en Broertje van uitgeverij Delubas.

Rover en Broertje doen mee
aan een roofwedstrijd.
De winnaar krijgt een beker vol met geld.
Dat kunnen Rover en Broertje goed gebruiken!
Maar hoe kunnen ze ooit winnen
van al die stoere, snelle, sterke rovers?
Als er ook nog eens vals wordt gespeeld,
lijken Rover en Broertje kansloos…

2023: Rover en Broertje 4: Boeven vangen

Rover en Broertje – Boeven vangen is het vierde deel van de serie Samenleesboeken (M4-E4) over Rover en Broertje van uitgeverij Delubas.

Midden in de nacht gaan Rover en Broertje
naar buiten om… boeven te vangen!
Maar dat gaat flink mis:
de boeven vangen Broertje!
Waar nemen ze hem mee naartoe?
Rover wil nog maar één ding:
Broertje terug!
Lukt het hem om Broertjes spoor te volgen?

2023: Rover en Broertje 3: Nog meer rovers

Rover en Broertje – Nog meer rovers is het derde deel van de serie Samenleesboeken (M4-E4) over Rover en Broertje van uitgeverij Delubas.

Fee is de beste rover die er is, zegt ze.
Maar daar is Rover het niet mee eens.
Hij is de beste rover!
Wie heeft er gelijk?
Terwijl Rover en Fee een wedstrijd doen,
vindt Broertje een spoor.
Hij weet waar papa en mama zijn!
Vinden Rover en Broertje eindelijk hun ouders terug?

2023: Rover en Broertje 2: Kwijt

Rover en Broertje – Kwijt is het tweede deel van de serie Samenleesboeken (M4-E4) over Rover en Broertje van uitgeverij Delubas.

Rover en Broertje staan vroeg op
en pakken een tas in:
ze gaan papa en mama zoeken!
Omdat lopen zo langzaam gaat,
vragen ze of ze met iemand mee mogen rijden.
Maar dan ineens…
is Broertje weg!
Waar gaat hij heen?
En vinden Rover en hij elkaar weer terug?

2023: Rover en Broertje 1: Uit roven

Rover en Broertje – Uit roven is het eerste deel van de serie Samenleesboeken (M4-E4) over Rover en Broertje van uitgeverij Delubas.

Robin en Bram zitten te wachten…
Waar blijven papa en mama nou?
Ze komen niet thuis uit hun werk.
Ook de dagen daarna blijven ze weg.
Wat moeten Robin en Bram nu doen?
Robin bedenkt hoe ze aan eten kunnen komen: door te roven!
Maar dan staat de politie voor zijn neus…

2023: Snoep van Joep

Het informatieve Samenleesboek Snoep van Joep (E3-M6) schreef ik samen met Marjolein Wennekers.

Joep verkoopt snoep in zijn winkel.
Hij krijgt veel vragen: Wat voor snoep was er vroeger?
Waarom zijn er zo veel soorten drop?
En… hoe kan het dat snoep knettert?
Joep heeft het antwoord!
Kies maar gauw een snoepje uit zijn winkel.
Dan vertelt hij je er alles over!

2023: Woorden wonen in je kop

Woorden wonen in je kop is mijn eerste dichtbundel!

2023: De grootste bankoverval aller tijden

De grootste bankoverval aller tijden is een boek van Frank Krake. Voor Eenvoudig Communiceren heb ik dit boek hertaald in eenvoudig en begrijpelijk Nederlands. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van een groep verzetsvrienden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Handen boven je hoofd!’, roept Albert tegen medewerkers van de bank. ‘Ga met je gezicht naar de muur staan!’
‘We willen naar de kluis’, zegt Derk. ‘Dus maak die deur open.’ Hij wijst naar de deur voor de trap.
‘Dat kan ik niet’, zegt de bankmedewerker.
Albert duwt een pistool onder zijn neus. ‘Als jij het niet snel doet, moet ik schieten.’

De grootste bankoverval aller tijden - hertaling Karine JekelHet is 1944. Een groep verzetsvrienden besluit in actie te komen. Aan de leiding staat Derk Smoes, een door de nazi’s gezochte bankmedewerker. Aan het eind van de zomer krijgt Derk een gouden tip: in de kluizen van twee banken in het oosten van Nederland ligt meer dan 200 miljoen gulden. En dat geld kunnen ze goed gebruiken.

De mannen maken een plan. En het lukt. De kisten vol geld worden verstopt in een hooiberg. Iedereen is blij, behalve de Duitsers. Die zijn razend. Ze zetten alles op alles om de daders op te pakken en het geld terug te krijgen.

2022: Wie volgt de koning op?

Karine Jekel - Wie volgt de koning op - Kinderboekenweek 2022 - DelubasLeerkrachten kunnen Wie volgt de koning op? tijdens de Kinderboekenweek van 2022 gratis downloaden via de website van uitgeverij Delubas.

‘Degene die het beste plan heeft voor de toekomst van ons land, díégene volgt mij op.

2022: Een krokodil in het bad!

Een krokodil in het bad - Kinderboekenweek 2022Een krokodil in het bad! is een verhalenbundel van uitgeverij Leopold, speciaal voor de Kinderboekenweek van 2022. Alle verhalen passen bij het thema GI-GA-GROEN. Ik schreef voor deze bundel het verhaal Zo slim als een ezel.

‘Izzy is weg,’ zegt Morris. Het prikt achter zijn ogen. Verdwaasd kijkt hij naar de plek waar ze de ezel net zagen verdwijnen.
‘En onze tassen zijn weg,’ zegt Nya. ‘Ons eten, onze telefoons… Alles hangt aan haar zadel!’
‘Wat nu?’ vraagt Anna.
Het blijft stil.

Wat doe je… als er een krokodil in het bad zit? Als je vader per ongeluk de hamster opzuigt? Als je ouders doodsbang zijn voor spinnen, terwijl dat juist jouw favoriete dieren zijn? Als je wordt achtervolgd door monsterwespen? En wat doe je als je op safari een boze olifant tegenkomt? Of als je een levensgevaarlijke slang laat ontsnappen? Zet je schrap voor de spannendste en grappigste avonturen in en om de natuur.

2022: Het leuke lenteboek

Moon Lenteboek Karine JekelMet Het leuke lenteboek kom je zeker in de lentestemming! Het is een voorleesbundel voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Bijna het laatste verhaal in de bundel is van mij: Toverzaadjes.

Gefeliciteerd! U heeft toverzaadjes gewonnen! Zaai ze vandaag nog, en u heeft aan het eind van de lente de bijzonderste tuin van het hele dorp.

In deze fijne dikke voorleesbundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over de lente. Over grappen uithalen op 1 april, paaseieren zoeken, spulletjes verkopen op Koningsdag, kikkervisjes vangen, vlinders in je buik en nog véél meer!

2022: Hannelore

Hannelore – Het meisje uit de sekte is een boek van Frank Krake. Voor Eenvoudig Communiceren heb ik dit boek hertaald in eenvoudig en begrijpelijk Nederlands. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van Hannelore die opgroeide in een sekte.

De wereld buiten het klooster is gevaarlijk’, vertelt Vrieswijk op kerstavond.
‘Mensen begrijpen niet wat wij hier doen.
Praat daarom zo min mogelijk met mensen buiten het klooster.
Vooral niet met je familie.’

Hannelore_Leeslicht_Karine_Jekel_Frank_KrakeHannelore groeit op in een sekte.

De leider van deze sekte heet Vrieswijk. Hij kan zo goed praten, dat mensen alles geloven wat hij zegt. Daardoor kan hij ze van alles laten doen. Zo heeft Vrieswijk de macht over iedereen in de sekte. Ook over Hannelore.

Op haar zeventiende wordt Hanelore bevrijd uit de sekte. Het is een moeilijke periode voor haar. Want ze weet helemaal niet hoe ze buiten de sekte moet leven.

2020: Het zonnige zomerboek

kinderboek voorleesboek zomer kamperenMaak een feestje van de zomer met Het zonnige zomerboek, een fleurige voorleesbundel met verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Voor deze bundel schreef ik het verhaal Dierengeluiden in de nacht.

Steffie ritst haar slaapzak open en gaat rechtop zitten. Ze is wakker geworden van een raar geluid. Heeft ze het gedroomd? Ze luistert nog eens goed.
GRRR-PFFF!

In deze heerlijke dikke bundel vind je vrolijke voorleesverhalen over het vieren van de zomer. Over zeemeerminnen op het strand, bootje varen in je eigen woonkamer, met een olifant op fietsvakantie gaan, uit de hand gelopen watergevechten en ijsjes om van te smullen.

2020: De laatste getuige

De laatste getuige is een boek van Frank Krake. Voor de Leeslicht-serie van uitgeverij Eenvoudig Communiceren heb ik dit boek hertaald in eenvoudig Nederlands. Zo kunnen ook laaggeletterde lezen over het bijzondere leven van Wim Aloserij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers sturen alle Nederlandse jonge mannen naar Duitsland om daar te werken. Ook Wim moet gaan.

Leeslicht, Tweede Wereldoorlog, laaggeletterdheidWim is 16 jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij woont in Amsterdam en is van plan om slager te worden. Maar de Duitsers sturen alle Nederlandse jonge mannen naar Duitsland om daar te werken. Ook Wim moet gaan. Het lukt hem om terug naar Nederland te vluchten en onder te duiken bij een boer. Maar hij wordt gepakt en naar een Duits concentratiekamp gestuurd. En dan begint voor Wim de gruwelijke oorlog pas echt …

Het verhaal van een gewone Amsterdamse jongen uit Kattenburg, die buitengewoon veel pech en toch ook weer heel veel mazzel heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal waar ook jongvolwassenen in willen lezen en waaruit ze veel informatie over de oorlog zullen halen.

2019: Een kerstboom van plastic of van… boom?

Kerstverhaal educatieve uitgeverij Delubas Een kerstboom van plastic of van boom? Karine JekelEen kerstverhaal van uitgeverij Delubas. Je kunt Een kerstboom van plastic of van… boom? gratis lezen!

Mama bijt een kransje doormidden. ‘Bij het tuincentrum is een mooie grote kunstkerstboom in de aanbieding. Ik dacht…’
‘Kunst?!’ roept papa uit. Hij verslikt zich bijna in zijn kruidnoten. ‘Ik wil geen boom van plastic in huis! Ik wil een boom van… boom.’

2019: Het wonderlijke winterboek

Het wonderlijke winterboek is een winterse voorleesbundel met verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar, met daarin mijn verhaal De muts van de kerstman.
kinderboek voorleesboek winterverhaal kerstverhaal

‘Hé, waar is uw muts?’ vraagt Maud.
De Kerstman draait zich om en kijkt haar kwaad aan.

In deze bundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over de winter. Over Sint en Piet, die soms wel een beetje hulp kunnen gebruiken, over een prachtig midwinterfeest, over een kerstman die zijn muts kwijt is, over een onsmakelijk kerstdiner, en over héél veel oliebollen…

2019: De blauwe gitaar

De blauwe gitaar is een verhalenbundel met daarin vier korte verhalen voor anderstalige kinderen van 10-12 jaar: De Syrische kokDe blauwe gitaarMuis is weg en Hiba doet mee.

omslag kinderboek De blauwe gitaar voor anderstaligen van Karine Jekel

‘Zijn gitaar kon niet mee naar Nederland.
Alle grote spullen bleven thuis.
Hamza maakt nu geen muziek meer.
En hij zingt nooit meer.
Hij is niet vrolijk.’

Een eetcafé zonder kok. Een poes die Muis heet. Verstoppertje spelen met nieuwe vrienden. En een zoektocht naar een blauwe gitaar.

De vier verhalen in dit boek zijn allemaal anders. Maar één ding is steeds hetzelfde: bijzondere kinderen die een bijzonder avontuur beleven.

2017: De wensslinger

Kerstverhaal De wensslinger van Karine JekelEen kerstverhaal van uitgeverij Delubas. Je kunt De wensslinger gratis lezen!

Misschien heeft de kerstdief voetafdrukken achtergelaten,’ zegt Yara.
Op handen en knieën kruipen ze door de tuin.
‘Daar!’ wijst Camille na een tijdje.

2017: Prins ontvoerd!

Prins ontvoerd! is een AVI-samenleesboek op niveau E4-E6.

Altan en prins Ferran worden samen ontvoerd. Om te ontsnappen, zullen ze moeten samenwerken.

kinderboek Prins ontvoerd van Karine Jekel
De vader van Altan is butler in het koninklijk paleis. Altan gaat een dagje met hem mee. Leuk? Mooi niet, want in het paleis woont de meest verwende jongen van het land: prins Ferran.
Die dag worden Altan en prins Ferran samen ontvoerd. Om te ontsnappen, zullen ze moeten samenwerken. Maar houdt Altan het vol met de vervelende prins?

2014: Rover en Broertje

In oktober 2014 is mijn eerste kinderboek verschenen: Rover en Broertje!

Het roven gaat een tijdje goed, tot de politie eraan te pas komt.

omslag Rover en Broertje van Karine Jekel

Robin en Bram zijn twee stoere broertjes. Op een dag blijken hun ouders plotseling verdwenen te zijn. Daardoor moeten de broers het met zijn tweeën zien te rooien. En dat valt nog niet mee! Om eten te kunnen kopen, besluiten ze te gaan roven. Robin noemt zichzelf voortaan Rover en Bram noemt hij Broertje. Het roven gaat een tijdje goed, tot de politie eraan te pas komt. Dan beginnen Rover en Broertje hun ouders te missen. Ze besluiten naar hen op zoek te gaan, maar waar moeten ze beginnen?